• Regisztráció

Bors Online


Kanállal is képes ölni Ryauzov

2013.09.23. 08:00 | F.A.

Pisztollyal, puszta kézzel vagy akár egy kanállal is képes likvidálni bárkit az orosz különleges bevetési egység, a Specnaz kiképzője. Denis Ryauzov a ­hét­végén Magyarországon járt, hogy bemutassa az általa oktatott módszert, a Systemát.

Ha az ember nem gyakorlóruhában, pisztollyal az oldalán találkozik Denis Ryauzovval, akkor talán el sem hinné, hogy a teljesen átlagos kinézetű úriember a világ egyik legelitebb egységének kiképzője.

A 39 éves egykori ejtőernyős ma már a magánszférában dolgozik, néhány egykori társával megalapították a Security Holding Wolf elnevezésű testőrképző iskolát, ahol az általuk kialakított túlélési és speciális kiképzési rendszert, az úgynevezett Specpodgotovka-t oktatják. Ezt hozták el Magyarországra, hogy az egykori szentendrei laktanyán megmutassák, miként is mozog a bevetésen egy vérbeli kommandós.

 Denis mester minden szavát és mozdulatát próbálták ellesni a magyar tanítványok

– A kétnapos kiképzésen elsősorban az alapokat tanulták meg a résztvevők, hogyan kell fegyverrel mozogni, késsel vagy puszta kézzel harcolni. Ha valaki komolyabban akar vele foglalkozni, annak ott van a második szint, persze erre nem mindenki alkalmas – mondta a Borsnak Denis, aki ott jártunkkor épp azokat a fogásokat mutatta be, hogy miként lehet a lehető legbiztonságosabban visszalőni egy hátulról érkező fegyveres ellenségre. A kiképző nem kertel: éles helyzetben nincsenek Rambók, akik mindent túlélnek, nagyon is benne van a pakliban, hogy az ellenfél lő először. A kockázatot és a sérülés veszélyét viszont lehet csökkenteni.

Ryauzovnak nemegyszer kellett bemutatnia hasonló mozdulatsort élesben, erről azonban nem beszélhetett. Leszerelése után testőrként is dolgozott, azt viszont szintén nem árulhatta el, hogy kiket védett, mosolyogva hozzátette, hogy utoljára egy orosz parlamenti képviselőt.

Az Oroszországban és Belgrádban működő szervezet hamarosan Budapesten indít ­test­őr­kép­zést. Denis és társai olyan gyors reagálású egységeknek tartanak kiképzést, amelyek VIP-személyeket, értékes árukat kísérnek.

www.borsonline.hu

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------